Grensoverschrijdend gedrag: erkennen, begrijpen en veranderen

Grensoverschrijdend gedrag ontstaat wanneer iemands grens van wat prettig en respectvol is, zonder toestemming wordt overschreden. Het kan vele vormen aannemen, zoals pesten, machtsmisbruik, (seksuele) intimidatie en discriminatie.


Waarom ik hiermee werk

Ongeacht de vorm, het effect is destructief. Grensoverschrijdend gedrag ondermijnt onderling vertrouwen, ontneemt mensen hun gevoel van eigenwaarde en heeft een diepgaand effect op relaties binnen teams en organisaties. Vanuit mijn overtuiging dat betekenisvolle relaties de basis vormen voor ontwikkeling en groei in organisaties, voel ik het belang en de urgentie om hier aandacht aan te besteden.


Grensoverschrijdend gedrag is een systeemprobleem

Hoewel grensoverschrijdend gedrag vaak als individueel gedrag wordt benoemd, is het belangrijk het ook te plaatsen in het grotere geheel. Het zit vaak diepgeworteld in de dynamiek van teams, afdelingen en organisaties, waardoor schadelijk gedrag wordt toegestaan, vergoelijkt of genegeerd. Het is een systemisch probleem en vereist naast interventies op individueel niveau ook een systemische aanpak: onderzoeken wat in de structuur, de ongeschreven regels en de dynamiek van een organisatie maakt dat grenzen overschreden worden. Wat is er nodig om dat structureel te veranderen?


Wat opdrachtgevers van mij kunnen verwachten

Grensoverschrijdend gedrag is een complex thema dat heftige emoties kan losmaken: angst, verdriet, schaamte, onzekerheid en boosheid. De aanpak vraagt dan ook om moed, openheid en een zorgvuldige benadering. Wanneer grenzen worden overschreden, volgt vaak een oordeel—soms subtiel, soms groot en publiek. Begrijpelijk, maar risicovol. Schaamte kan mensen weghouden van het moeilijke gesprek dat juist nodig is om herhaling te voorkomen en schade te herstellen.

Met aandacht voor ieders perspectief begeleid ik alle betrokkenen die  deel uitmaken van het systeem en allemaal bij kunnen dragen aan het begrenzen van grensoverschrijdend gedrag en het creëren van een veilige werkomgeving.

Mijn aanbod rondom grensoverschrijdend gedrag:

Mijn aanbod op dit thema is breed en afgestemd op de behoeften van teams, organisaties en individuen. Het bestaat uit drie vormen van begeleiding:


Workshops en trainingen
Op maat gemaakte sessies voor leidinggevenden, HR-medewerkers, vertrouwenspersonen en teams. De focus ligt op:

  • Signaleren en bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag.
  • Interveniëren en het moeilijke gesprek leren voeren.
  • Het creëren van bewustwording en vertrouwen binnen het team.


Kleinschalige begeleiding
Voor slachtoffers, overschrijders, getuigen en teams, gericht op:

  • Grenzen leren herkennen, aangeven en respecteren.
  • Signaleren en bespreekbaar maken van grensoverschrijdend gedrag.
  • Leren omgaan met schuld, schaamte en ongemak.
  • Vaardigheden ontwikkelen om elkaar aan te spreken op gedrag, verantwoording af te leggen en met elkaar te onderzoeken of en hoe herstel van de professionele relatie mogelijk is.


Procesbegeleiding voor organisaties
Voor besturen, MT’s en grotere afdelingen bied ik procesbegeleiding gericht op:

  • Het vertalen van een gedragscode naar een cultuurverandering.
  • Het scheppen van voorwaarden voor een safe en brave space waarin de moeilijke gesprekken gevoerd kunnen worden, door henzelf en anderen.
  • Het ontwikkelen van een gedragen cultuur waarin respect en open communicatie centraal staan.

Wil je hiermee aan de slag in jouw organisatie?

Neem contact met me op. Samen onderzoeken we hoe ik jou of je team, afdeling of organisatie kan ondersteunen bij het herkennen, bespreekbaar maken en duurzaam veranderen van grensoverschrijdend gedrag.